Piano onderhoud en tips

Pianostemmen

Als eerste is stemmen noodzakelijk onderhoud voor uw piano. Door de verandering van luchtvochtigheid en temperatuur ontstemd de piano. Ook kan tijdens het stemmen van de piano het mechaniek gecontroleerd worden op slijtage of ontregeling. Een goed gestemde piano geeft ook meer speel plezier.

Piano reinigen

De piano schoonhouden kan prima met een uitgewrongen vochtige doek en met een droge doek na poetsen. Om een hoogglans piano meer te laten glansen kan een Yamaha unicon super polisch gebruikt worden.

Mensen met een gepolitoerde piano die zelf het meubel willen opknappen bestaat er een complete set en handleiding .

https://politoeren.com/contents/nl/d64_politoeren_piano_of_gitaar.html

Ook is er een website met onderhoudsmiddelen voor de meubel van de piano mocht u daar iets aan willen veranderen.

https://www.meubelrestauratieshop.nl/contents/nl/d4_politoeren.html

Klavier reinigen

Kunststof toetsen kunnen ook met een uitgewrongen doen gepoetst worden en met een droge doek na poetsen. Ivoren toetsen kunnen ook op deze manier schoon gehouden worden.

Pedalen poetsen

De pedalen zijn van messing en die kunnen gepoetst worden met koperpoets zoals het merk Brasso.

Hoogglans meubel bijwerken

Er is nu een zwarte lak stift waarmee je kleine kale plekjes van het piano meubel ideaal kan bijwerken. Door de hoogglans lak valt de beschadiging niet meer op.

https://www.pianoonderdelenshop.nl/onderhoudsmiddelen/lakstift_zw_hg

Voorkom aanvreten van vilt

Mot in de piano komt minder voor dan vroeger maar heeft u een oud huis wat ook vochtig kan zijn is het raadzaam een paar ceder balletjes in de piano te hangen. Mot houd niet van die geur en het is milieu vriendelijk.

Gebruik van hydroceel unit

Heeft u een oude piano? Dan kan het zijn dat de stempennen minder grip hebben wat invloed heeft op het ontstemmen van de piano. In dat geval is het raadzaam voor de winter periode wanneer het droger wordt in huis vanwege het stoken een hydroceel in de piano te plaatsen. Deze moet dan iedere maand gevuld worden. In de zomer is de luchtvochtigheid hoog genoeg.

Luchtvochtigheid aflezen

Aan de hand van een hygrometer kunt u zien hoe het gesteld is met de luchtvochtigheid in uw huiskamer. Een digitale hygrometer hoeft niet geijkt te worden en geeft een goede indicatie.

Akoestiek

Om geluid via de vloer naar uw buren te beperken kunt u teflon onderzetters gebruiken. deze voorkomen trillingen via de vloer. Ook een piano/vleugel carpet is een mogelijkheid. Als u de klank iets te luid vind van uw piano zou aan de achterkant schuimrubber met noppen geplaatst kunnen worden wat de klank dan iets zachter maakt.

De akoestiek in uw huiskamer is ook van invloed op uw piano. gestucte muren en plafond kan de klank hol maken. decoratie aan de muur kan dat beperken. Op de foto hier onder heb ik zelf iets geknutseld maar alles met een zacht materiaal heeft een dempende werking.

Pianoklank zachter maken

Vind u de piano te luid of staat de piano tegen de tussen muur van de buren dan kunt u het geluid verminderen door Polypress schuim aan de achterkant van de piano te plaatsen. Nog beter zou het op maat snijden van het schuim om het tussen de balken van de piano de plaatsen. Als u de klank tijdens het spelen te luid vind of te direct kunt u een strook polypress aan de achterkant van het paneel lijmen. Het paneel wat op de pianoklep zit en waar u tegen aan kijkt. Meestal zit er een paar cm ruimte tussen het paneel en het mechaniek waar u het schuim kan plaatsen. u kunt het schuim in de bouwmarkt verkrijgen.

Ploypress schuim voor het zachter maken van de klank