Pianostemmen in Den Horn

Het betreft hier een Wulfar piano gemaakt in china met een engels mechaniek. Ik kreeg het speciale verzoek om deze piano op 432 hz te stemmen. Dit verzoek krijg ik niet dagelijks. Er zijn voorstanders van deze toonhoogte die vinden dat het rustiger overkomt en meer resonatie bij de mens te weeg brengt. Wil je hier meer over weten klik dan hier. Voor mij als pianostemmer een vreemde opdracht omdat doorgaans mijn missie is de piano juist op de concert toon te stemmen a 440 hz. Welke in 1939 is vastgesteld zodat ieder instrument zo gebouwd kon worden om samenspel mogelijk te maken. Ik vond het een interessante opdracht maar een piano laat zich niet zomaar veranderen. De spanning ging vanzelf weer hoger staan dus een tweede stembeurt is nodig om het te verwezenlijken. Eerst de piano maar even met rust laten…….dan weer opnieuw stemmen.