Pianostemmen in Heemstede

In 1853 begon Blutner heel klein in Leipzig met 3 medewerkers. De verkoop van de eerste gebouwde vleugel was al snel een feit.

Binnen korte tijd waren er 14 medewerkers en groeide uit tot de grootste pianofabriek in Europa. In 1863 begon Blutner pas met het bouwen van piano’s. Er werden prijzen op wereldtentoonstellingen gehaald en Blutner maakte faam. Er werd aan bekende componisten geleverd zoals, Claude Debussy, Wagner, Pjotr Tschaikowski en velen andere beroemde mensen.

In 1914 werden vele werknemers opgeroepen om aan de oorlog deel te nemen dus toen nam de productie drastisch af. Na de oorlog herstelde Blutner zich snel en maakte 3600 piano,s per jaar en in 1928 maar liefst 113.000per jaar.

LEUK FEITJE…..Blutner kreeg de opdracht om een lichte vleugel te bouwen voor de zeppeling LZ 129 Hindenburg. Door de constructie van Aluminium te maken kon veel gewicht worden bespaard. Voor het eerst uit de lucht werd een pianoconcert gegeven die door 63 radiozenders werd uitgezonden over de hele wereld.

In de tweede wereldoorlog ging de fabriek in vlammen op na een bombardement. Ook dit kwamen ze weer te boven en in 2003 vierde het bedrijf het 150 jarige bestaan! Ik heb vele Blutner piano.s in onderhoud van verschillende bouwjaren. Hier boven op de foto is wel de oudste in mijn stemwijk.