Pianostemmen in Schoorl

In dit artikel bespreek ik het bovendemper systeem. Eind 1800 en begin 1900 tot ongeveer 1920 werden er bovendempers gebouwd. Wat is een bovendemper systeem? De piano kent het onderdemper systeem en de al eerder genoemde bovendemper systeem. ( goede scrabbel waardes 😉 Van de twee systemen heeft het er maar 1 overleeft en dat is de onderdemper.

De foto links boven laat zien dat de demping aan de bovenkant van de snaar zit. Het nadeel daarvan is dat de snaar in de meeste gevallen niet 100 % gedempt wordt. In de praktijk kan je zelfs spreken van de de toon nog doorklinkt. Dat heeft de bijnaam ” honki tonk piano ” opgeleverd. Zeker wanneer het vilt iets harder wordt dempt het nog slechter. Daar komt bij dat de stemmer ook niet heel blij wordt om een bovendemper te stemmen vanwege de stangen die voor iedere hamer zit. Met het stemgerij moet twee van de drie snaren af gedempt worden om zo eerst 1 snaar te kunnen stemmen. Dat wordt bij een bovendemper erg bemoeilijk daar je er geen zicht op hebt. En tel daarbij op dat een piano vaak op een donkere plek staat. Toch zijn er uitzonderingen!

Pianomerken als Blutner en Ibach hebben bovendemper systemen van goede kwaliteit gemaakt waardoor die beter dempen en te stemmen zijn. Het ligt aan de staat van de piano of deze dan nog wel op de juiste toonhoogte staat en of deze altijd onderhouden is. Er zullen ongetwijfeld pianostemmers zijn die bij het aantreffen van een valse bovendemper meteen rechts omkeer maken. Ik probeer er echter nog altijd iets van te maken zo dat de piano dan weer speelbaar is. Gelukkig zijn 90% van de piano’s onderdempers wat het leven van een stemmer een stuk makkelijker maakt 😉