Pianostemmen in Spaarndam

Bij aankomst in Spaarndam trof ik deze piano merk aan genaamd W.Biese. Relatief onbekend pianomerk. De pianofabriek begon in 1851 met het bouwen van piano’s. Dit exemplaar dateert maar liefst uit 1881. Je kan ook wel aan het meubel zien dat het heel wat slijtage is ondergaan. Opmerkelijk zijn de mooie originele kaarsen kandelaars. Maar er viel me nog iets op….W.Biese was hof leverancier van Friedrich van Preussen.

Hier blijkt een stukje Nederlandse geschiedenis aan het licht te komen. Koning Wilhem 1 trouwt met Wilhemine (mimi) (1774-1837). Woonachtig in paleis Noordeinde in Den Haag. Tijdens de Franse invasie in 1795 vluchten ze naar Berlijn naar familie aldaar.

Dochter Luise welke in Nederland geboren was groeide daar op. Op latere leeftijd ontmoete ze haar elf jaar oudere neef en trouwde met hem. Carl Friedrich von Preussen werd dus de echtgenoot van Luise en zo werd zij der Frau Friedrich der Niederlande. Van een pianomerk naar een stukje Nederlandse geschiedenis waar ik geen weet van had. Toch weer iets geleerd!