Pianostemmer in Amstelveen

Van piano tot kunstwerk.
Mechaniek bestaan uit aluminium en kunststof of in plaats van hout.
Ook de toetsen van kunststof.

Dit betreft een Lindner piano. Fabriek stond in Ierland en behoorde tot het Rippen concern. Innovatief voor die tijd ( ik schat jaren 60 tot 70) om alle onderdelen van kunststof te maken en aluminium. Deze piano’s kom ik niet meer veel tegen deze dagen en dat heeft een reden. Waarschijnlijk zijn de meeste namelijk al op de schroothoop beland. Het bleek geen goede kwaliteit te zijn en na verloop van tijd gingen onderdelen stuk en braken af. Als de piano ingeruild werd bij een piano zaak ging die regelrecht naar de stort. Dit heeft Rippen ook hun goede naam schade gebracht. Zonde want het idee was best goed.

Deze piano heeft nog een bijzonder verhaal. Vier vrienden troffen deze piano op straat aan in Amstelveen en vonden het zonde dat de piano naar de stort zou gaan. Ook was het regenachtig weer dus was het zaak de piano snel van straat te halen. Op een magazijnkarretje van de supermarkt hebben ze de piano een paar honderd meter vervoert en toen in een aanhangwagen gezet.

Vervolgens hebben ze twee jaar regelmatig aan de piano gewerkt want veel onderdelen waren los of stuk. Met een 3D printer hebben ze onderdelen vervangen en zo de piano weer spelend gemaakt. Op foto 1 is te zien hoe prachtig de piano beschilderd is. Dat maakt deze Lindner piano heel bijzonder.!